Vi har altid set Tintin i aktion som den nævenyttige journalist i følgeskab med sin trofaste hund Terry og den herlige, fandenivoldske kaptajn Haddock.
Men vi så aldrig Tintin i selskab med kvinder – med undtagelse af Madame Castafiore – og da slet ikke i seksuelt samvær med dem. Fans og tegneserieeksperter har ofte diskuteret, om Tintin er homoseksuel eller bare decideret aseksuel, da Hergé aldrig kom ind på sin figurs privatliv.
I den danske kunstmaler Ole Ahlbergs pikante malerier får Tintin til gengæld udlevet sine ellers ukendte lyster.
Gennem mange år har Ahlberg malet oliemalerier med lån af velkendte motiver fra de mange Tintin-albums. Således kan en helt uskyldig situation med Tintin blive brugt som et element i et erotisk motiv med letpåklædte kvinder, der er som trådt ud af et nummer af Playboy!
Otterup Geværfabrik på Fyn har fra 17. maj og indtil 18. august en retrospektiv udstilling med titlen Flyvefærdig, der viser udvalgte værker fra Ahlbergs mangeårige karriere. Meget af fokusset er på hans Tintin-malerier, der har en samlet værdi på op imod 30 millioner kroner.
Lummer Tintin-kunst – i god smag
I forbindelse med tegneseriemesser har jeg set Ahlbergs Tintin-billeder som litografier, men det er naturligvis noget andet at opleve originalerne og få mulighed for at se nærmere på de fine detaljer. Der er masser af herlig, pikant humor i de mange malerier.
Har man som Tintin-fan en god hukommelse er det ekstra sjovt, når man genkender Ahlbergs reproduktion af Hergés streg i samspil med hans egne motiver, altså de frække piger. De er i øvrigt meget glade for rumraketten fra Tintin-albummene Mission til Månen og De Første Skridt på Månen. Den popper op flere gange i malerierne.
Der var naturligvis ballade, da Ahlberg skabte sine værker, for det belgiske forlag Moulinsart som udgiver Tintin-serien, sagsøgte ham for krænkelse af ophavsretten.
Det blev en sag der kørte i hele 12 år, og som endte med, at Ahlberg vandt sagen, efter at domstolen i Belgien konkluderede, at han havde sit på det tørre. Hvad mon Tintins far havde ment om dette spektakel?
Resten af udstillingen
Resten af udstillingen byder på tidligere Ahlberg-værker, såsom ekkoer af hans surrealist-forbilleder René Magritte, Max Ernst, Salvador Dali og danske Wilhelm Freddie. Ahlberg efteraber dem ikke nødvendigvis, men hvis man er bekendt med klassisk surrealisme, vil man nok kunne genkende inspirationskilderne.
Nogle af Ahlbergs første værker bærer præg af arbejdet med at finde sin egen stemme, og det er altid spændende at se, hvordan en kunstner har udviklet sig med tiden, både hvad angår motiver og tekniske virkemidler.
Et besøg værd
Er man Tintin-fan og har mod på Ahlbergs frække fortolkninger af Hergés univers, så tag endelig tid i sommeren til en ur til Otterup Våbenfabrik.
Det er bestemt et besøg værd; både for at se en anden side af Tintin og for at opleve en dygtig surrealist-kunstners værker.
Sted: Otterup Geværfabrik, 17. maj-18. august 2019
Udgivet i nr. 165 | 13/07/2019
Stikord: Tintin