Leksikonet hedder ganske enkelt The Tim Burton Encyclopedia og er skrevet af Samuel J. Umland, der tidligere har skrevet en masse artikler og bøger om filmfolk.
Opslagsværket om Burton er en god tyk bog, der kommer ind på alt, der er relateret til Burton, og er en nyttig bog, hvis man ser en af hans film eller støder på andet med relation til ham.
Tim Burton er kendt for at skabe unikke verdener på film og har altid haft gode samarbejdspartnere på scenografi-fronten. En af dem er den talentfulde Bo Welch, der stod for scenografien til Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990) og Batman Returns (1992).
Welch introducerer indholdet til The Tim Burton Encyclopedia, hvor han kommer ind på den unikke fornøjelse, der ligger i at bringe Burtons originale visioner til live og hans håb om flere visuelle filmoplevelser fra syrehovedet med det permanente morgenhår.
Lige fra A til Z får læseren beskrevet mængder af nyttig information om Burtons film, bøger, billedkunst m.m. samt små biografier af hans skuespillere (Johnny Depp, Helena Bonham Carter og Michael Keaton) og de dygtige folk bag kameraet (komponisten Danny Elfman, scenografen Rick Heinrichs, klipperen Chris Lebenzon og kostumedesigneren Colleen Atwood).
Vi får også mere personlige detaljer fra Burtons liv, hvad angår familie og tidligere forhold. Mest iøjnefaldende er det stykke om hans ekskæreste/muse Lisa Marie, der havde små roller i Ed Wood (1994), Mars Attacks! (1996), Sleepy Hollow (1999) og Planet of the Apes (2001).
Efter bruddet sloges de hele to gange i retten om penge og private genstande. Så ja, vi får sørme det hele med!
Alle Burtons spillefilm, lige fra Pee Wee’s Big Adventure (1985) til Big Eyes (2014) bliver beskrevet rigtigt godt med plot-resuméer, liste over medvirkende og bag om-informationer. Teksterne kommer ind på hele plottet, så hvis man ikke har set filmene, bør man springe let og elegant over dem, indtil man har fået set dem.
Vi får også stof om de bøger, Burton har begået: den makabre og sjove digtsamling The Melancholy Death of Oyster Boy & Other Stories og selve digtet The Nightmare Before Christmas, der blev forlægget til den klassiske dukkefilm af samme navn.
Der er billedmateriale i The Tim Burton Encyclopedia, men ikke vildt meget. Når man har med en filmskaber at gøre, der er berømt for sine visuelle evner, så havde det været godt med mere billedstof, særligt når bogen kommer ind på hans baggrund hos Disney som animator samt hans personlige billedkunst, som han udstillede i kunstmuseet MoMA, New York tilbage i 2010.
Til sidst i bogen er der en omfattende kildeliste, der kommer fra diverse making of-bøger, interviews og andre bøger om Burton gennem årene.
Filmnørder og naturligvis særligt fans af Tim Burton vil med garanti kunne bruge mange timer på at udforske de mange tekster i The Tim Burton Encyclopedia og måske opdage ting, de ikke allerede vidste om ham.
Bogen er rimelig dyr, men hvis man er hardcore Tim Burton-fan, så er den værd at få hjem til samlingen.
Anmeldt i nr. 184 | 13/02/2021
Det er blevet oktober, og her på Planet Pulp har vi en virkelig god idé…
Den første film, der lader de to ikoniske monstre fra Alien- og Predator-filmserierne mødes, er…
Det længe ventede gensyn med Beetlejuice og det bizarre efterliv er heldigvis en fornøjelig oplevelse.…
"Nej. Tingesten kunne måske nok spille et nummer på gehør efter en enkelt gang, men…
Hvis man er genrefan og samtidig er med på beatet i denne weekend, så er…
Tim Burtons anden film hører stadig til blandt hans mest seværdige, med dens unikke blanding…