Categories: Bøger

The Art of The Batman

Som mange andre var jeg skeptisk overfor idéen om en ny solo-Batman-film. Men jeg så instruktøren Matt Reeves’ spændende The Batman (2022) i foråret og blev positivt overrasket.

En effektiv Robert Pattinson som flagermusmanden, en fantastisk Zoe Kravitz som Selina Kyle/Catwoman og en skræmmende nyfortolkning af The Riddler i skikkelse af Paul Dano, alt sammen i en ildevarslende udgave af Gotham City, badet i regn og mørke.

Filmen blev en succes, og der er meldt ud om planer om en efterfølger samt to spin-off-serier, hvoraf en skal handle om The Penguin, som blev spillet forrygende af en næsten uigenkendelig Colin Farrell.

I forbindelse med filmen udkom en stor og flot bog, The Art of The Batman, og den går bag om processen med at lave en ny Batman-film i en post-Dark Knight-æra.

Nattens ridder tilbage på film

Efter Christopher Nolans Batman-filmserie med Christian Bale fik vi Ben Affleck som Batman i Batman v Superman: Dawn of Justice (2016) og Justice League (2017) fra det noget rodede DC-filmunivers.

Der var planer om en solofilm med Afflecks Batman, men det gik totalt i vasken, da der gik panik i Warner Bros., efter Zack Snyders dystre og selvhøjtidelige DC-univers delte publikum og kritikere i to lejre.

Affleck endte med at droppe filmen, og Warner Bros. rakte ud efter Matt Reeves, som på det tidspunkt var ved at lave War for the Planet of the Apes (2017) færdig.

Reeves var i forvejen en stor Batman-fan og så muligheden for at lave sin egen fortolkning af nattens ridder på en mere dyster og realistisk facon, med fokus på detektiv-aspektet af figuren uden en gentagelse af hans oprindelseshistorie – og tak for det!

Noget af det lød praktisk talt som Nolans tilgang til hans Batman-film, men Reeves gik den ekstra fulde vej med den mørke retning og lavede en Batman-film, der føltes endnu mere mørk og dyster end selv den fremragende The Dark Knight (2008).

Warner Bros. gav Reeves den fulde frihed til at lave sin Batman-film frit efter hans vision, og det vidner bogen The Art of The Batman om i spændende detaljer.

Visionen om Gotham City

The Art of The Batman går i dybden med den visuelle udvikling af Batman, Gotham City og dens suspekte indbyggere fra den mørke underverden.

Som traditionen foreskriver med de “The Art of”-bøger, har The Art of The Batman et væld af flotte tegninger og digitale malerier, der var med til at forme filmens udtryk, der er inspireret af gamle thrillers fra 1970’erne. Alene de mange digitale malerier er værd at købe bogen for.

Den velskrevne tekst i bogen er af den erfarne skribent James Field, som har skrevet om store Hollywood-produktioner siden 2006, mens Matt Reeves har stået for bogens forord, der fungerer som en fin introduktion til bogens indhold.

Mageløs fotografering

En af de fede ting ved The Batman er den mageløse fotografering af Greig Fraser, som tidligere i år modtog en velfortjent Oscar for sit arbejde på Denis Villeneuves Dune (2021).

Fraser får virkelig Gotham City til at virke som et uhyggeligt storbyhelvede i forhold til de tidligere Batman-film, der enten var teatralske i udtrykket, som Tim Burtons Batman-film, Batman (1989) og Batman Returns (1992), eller solidt rodfæstet i virkelighedens verden, som Christopher Nolans film, der brugte byer som Chicago og Cleveland som locations.

Bogen nævner brug af Liverpool, England som location, og Reeves og hans hold fik hjælp af Industrial Light & Magic med deres revolutionerende teknologi Stagecraft, som startede med at blive brugt til Star Wars-serien The Mandalorian (2019-).

Stagecraft bliver især benyttet i de scener, hvor Batman møder Selina med det flotte bylandskab foran sig og i den intense biljagtscene, hvor Batman jagter The Penguin.

Corona-forhindringer og Colin Farrell

Bogen lægger ikke skjul på, at optagelserne af The Batman var udfordret af Corona-pandemien, hvilket også var tilfældet med adskillige andre filmproduktioner.

Pattinson blev sågar ramt af Corona i en kort periode, men heldigvis var han kampklar igen efter nogle dages fravær.

Bogen går også ind på det utrolige make up-arbejde, der lå i at lave Colin Farrell om til Oswald Cobblepot aka The Penguin, hvilket er med til at understrege hvor god make up kan være. Der er billeder, der giver et godt indblik i, hvordan kunstnerne skabte det særlige look, som Farrell udnyttede godt til sin rolle.

Et must for Batman-fans

Nød man The Batman og er man nørdet med udviklingen af en films production design, så er der meget fedt læsestof at hente i The Art of The Batman.

Bogen er bestemt et køb værd for Batman-fans.

Titel: The Art of The Batman
Forfatter: James Field, Matt Reeves (forord)
Forlag: Harry N. Abrams
Format: Hardcover
Udgivelsesår: 2022
Sideantal: 224 sider

Anmeldt i nr. 202 | 13/08/2022

Stikord: Superhelte

Michael Lillegaard Larsen

Michael Larsen. Michael er 27 år gammel, bor i Ørbæk på Fyn og har en baggrund som webintegrator. Han har tidligere skrevet for onlinemagasinerne Connery.dk og OnFilm.dk. Michael er tosset med film, filmmusik, tegneserier og bøger, og han elsker at skrive om det for andre nørder som sig selv.

Share
Published by
Michael Lillegaard Larsen

Recent Posts

Leder og indhold – 13. september 2024

Hvis man er genrefan og samtidig er med på beatet i denne weekend, så er…

3 dage ago

Beetlejuice

Tim Burtons anden film hører stadig til blandt hans mest seværdige, med dens unikke blanding…

3 dage ago

Rebel Ridge

Korruptere strømere, uretfærdighed, en amerikanske lilleby OG en helt der hæver sig over loven. Velkommen…

3 dage ago

Indecent Proposal

Der er intet nyt under solen i John Barrys tilgang til musikken i Indecent Proposal,…

3 dage ago

Batman & Robin: The Making of the Movie

Bogen om den meget udskældte Batman-film er ikke et makværk som filmen, den omhandler. Men…

3 dage ago

Tim Burton’s Labyrinth i Berlin – En forrygende tur ind i Tim Burtons hjerne

Tim Burtons event-udstilling Tim Burton's Labyrinth er en stor oplevelse, hvor man får den komplette…

3 dage ago