Professor M.A.R. Barker, Tékumels skaber, er død, 82 år gammel

2 minutters læsetid

Endnu en af store, der har været med siden rollespillets allertidligste år, er nu, ligesom Gary Gygax, Dave Arneson og Tom Moldvay, endegyldigt holdt op med at spille.

M.A.R. Barker er aldrig blevet kendt på samme måde i den brede offentlighed som Arneson og Gygax. Men hans indflydelse i rollespils formative år og efterfølgende kan sammenlignes med deres.

Hans Empire of the Petal Throne blev udgivet i 1975 som den første fulde kampagneverden til Dungeons & Dragons, og dermed den første kampagneverden til rollespil overhovedet. Samtidig var det et stand alone-rollespil i sig selv.

Første udgave af 'Empire of the Petal Throne'

Tékumel, som selve verdenen hedder, har efterfølgende været rammen for en lang række meget forskellige udgivelser som led i forskellige rollespilssystemers baggrundsmateriale. Selve denne fiktive verden skulle Barker være begyndt at skabe og arbejde på allerede i hans ungdom i 1940’erne. Tékumel bærer også præg af Barkers interesse for tidlige sydasiatiske og mellemamerikanske kulturer og sprog.

Barker startede sin akademiske karriere med at studere indianske sprog ved Berkeley i 50’erne. Han underviste i urdu ved MacGill University, indtil han i 1972 blev professor på University of Minnesota ved afdelingen for sydasiatiske studier. Forbogstaverne i M.A.R. Barker står for Muhammad Abd-al-Rahman, som Barker tog navneforandring til, efter at han konverterede til islam i 60’erne. Dog beholdt han i det daglige sit kaldenavn ”Phil”.

'Empire of the Petal Throne'

Tékumel er en kompleks og særpræget verden, der er vokset ud af Barkers kærlighed til de gamle kulturer i Meso-amerika og på det indiske subkontinent. Hovedsproget i verdenen, Tsolyáni, som Barker har skabt med grammatik og udtalevejledninger, skulle være baseret på dele af urdu, pushtu og maya. Dertil kommer en blanding af science fiction-elementer, hvor Jack Vance’s Dying Earth har været en stor indflydelse på Barker.

Tékumel er en koloniseret planet, som for 60.000 år siden blev afskåret fra det menneskelige stjerne-imperium, og de rester af teknologi, der stadig findes, så som strålepistoler, bliver betragtet som en form for magi. Dette er ikke fantasy i traditionel Tolkien-forstand med elver, dværge og trolde. De fremmede væsner, der er i Tékumel, er oprindeligt forskellige former for bizarre rumvæsner, som er havnet her før afskærelsen. En kompleks, særegen og detaljeret verden, og ikke uden grund blev M.A.R. Barker i en portrætartikel i Der Spiegel fra 2009 kaldt for ”den glemte Tolkien”.

Forside til den nyeste udgave af rollespillet

Tékumel har aldrig haft nogen voldsomt stor udbredelse blandt rolle- og krigsfigurspillere, men til gengæld er fans af Tékumel des mere dedikerede, og på samme måde har Barker haft stor indflydelse, fordi det i høj grad har været andre spilskabere, der er blevet inspireret og fanget af Tékumel. Man kan med rette kalde Tékumel for en kult-klassiker, og Barker det man indenfor musik kalder en ”musicians’ musician”, en rollespilsdesignernes spildesigner.

Hans indflydelse kan ses i rollespil som Talislanta, Skyrealms of Jorune, Earthdawn, og specielt de britiske spildesignere har været glade for Tékumel, hvor Warhammer-verdenen også har fået inspiration fra Barker. Senere er hans kombination af det bizarre og det sci-fi-pulpede kommet til ære og værdighed blandt OSR-folkene og et produkt som det omdiskuterede Carcosa (http://www.lotfp.com/RPG/products/carcosa) er ofte blevet sammenlignet med M.A.R. Barkers Book of Ebon Bindings (http://rpggeek.com/rpgitem/48534/the-book-of-ebon-bindings-second-edition).

Tékumel-kort fra den oprindelige boks, tegnet af Barker selv

M.A.R.Barker har hele tiden taget aktiv del i miljøet omkring Tékumel-verdenen og været med i stort set alle udgivelser helt frem til den seneste regelbog til verdenen, der udkom i 2005. Samme år blev også The Tékumel Foundation grundlagt, som har fået overdraget Barkers materiale og arkiver og skal stå for at forvalte udgivelserne nu, efter Barkers død.

M.A.R Barker døde fredeligt fredag den 16. marts med sin kone gennem 53 år, Ambereen Barker, ved sin side.

Læs mere her:
http://www.tekumelfoundation.org/PressRelease-MARBARKER-1929-2012.pdf
http://www.spiegel.de/netzwelt/spielzeug/0,1518,649336,00.html
http://tekumelfoundation.org/
http://www.tekumel.com/

Claus Jacobsen: Redaktør, medstifter af Planet Pulp. Født i det gyldne år 1977, hvor den første Star Wars-film såvel som Sex Pistols’ Never Mind the Bollocks udkom og Elvis døde. Jeg er da heller ikke i stand til at huske tilbage til et tidspunkt i mit liv, hvor jeg ikke har været voldsomt og overdrevet besat af Star Wars (og sådan startede nørderiet; Phantom Menace har selvfølgelig lagt en dæmper på det kærlighedsforhold). Vokset op i Kliplev, en lille landsby [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.