Den døde skov fortsætter umiddelbart efter hændelserne i Pigen på loftet, der var det første bind i Line Kyed Knudsens ungdomsserie Hjemsøgt.
Isabella og hendes venner Noah, Lærke og Asif er efter deres oplevelser begyndt at tvivle på, hvad de egentlig så på loftet i den gamle købmandsgård. Tvivlen kommer ikke alene, og den har slået skår i de fires ellers så gode forhold. Dertil ligges at hormonerne koger, og både kærlighedsproblemer og de paranormale trusler bliver større her i andet kapitel.
Andet bind virker større end det forrige (selvom sideantallet ikke er væsentlig højere) – denne gang er handlingen ikke forbeholdt til den gamle købmandsgård, men udvides til blandt at omfatte Grimsby strand og den store mørke skov. Karaktererne bliver udbygget lidt mere, man får et mere tydeligt billede af Grimsby, og der bliver afsløret en del af byens mørke forhistorie. Det hele lægger fornuftigt ud, men bliver ikke rundet rigtigt af, så læseren sidder med en masse løse ender og venter på et tredje bind, der kan binde det hele sammen.
Uhygge i skoven
Det er blevet efterår i Grimsby, og det årlige Halloweenløb skal til at planlægges af Isabella og hendes klassekammerater. For at skræmme de yngre elever, foreslår købmandssønnen Asif (som Isabella har et godt øje til), at de går ud i skoven, hvor løbet skal foregå, og filmer en kort og skræmmende sekvens, der bliver uploadet til skolens intranet som en teaser til det store løb.
Idéen lyder (hvilket en fra klassen også pointerer) som plottet fra The Blair Witch Project (1999), og det går da også hen og bliver en uhyggelig oplevelse for de fire skolekammerater.
Det gamle savværk, der ligger dybt inde i skoven, har været nedlagt i flere år, men da gruppen farer vildt og ender ved den gamle bygning, hører de mærkelige lyde derindefra, og de ser en hvid varevogn fræse væk. Det hele oser langt væk af uhygge og mystik i den lille landsby, og da både en kvindelig forsker i det paranormale og én af hendes patienter forsvinder, begynder tingene for alvor at se dystre ud.
Hvad det hele ender med, og hvordan Halloweenløbet spænder af, skal jeg ikke afsløre her, men der bliver strøet en masse små guldkorn ud igennem bogen, der leder op til kommende bøger i serien.
Forfatteren folder sig ud
Pigen på loftet startede meget stille ud med introduktion af hovedpersonerne, og dette gik lidt ud over plottet, der ikke virkede synderligt originalt. For selvom Knudsen godt kan få det til at løbe én koldt ned af ryggen, virkede mange af episoderne som en sammensmeltning af klassiske spøgelseshistorier, med knirkende døre, blinkende lys og Ånden i glasset.
Men med Den døde skov folder Knudsen sig ud, og selvom inspirationskilderne stadig er tydelige, gør hun historien til sin egen. Som sagt bliver mysteriet større i denne omgang, og selvom slutningen virker rodet og måske for ambitiøs, er jeg sikker på, at Knudsen har gang i noget, der ligner en rød tråd, der vil komme til at løbe igennem de næste bind i serien.
Sproget er stadig meget ungdommeligt og letlæseligt, og som med det første bind gør det, at man nemt lader sig rive med, så den ene side hurtigt tager den næste. Selvom man muligvis ikke selv er til denne form for skrivestil, formår Knudsen at male et stemningsfuldt billede med velvalgte ord og sætninger.
God stemning, men en lidt flad slutning
Efterårsstemningen driver ned ad siderne, og man kan nærmest lugte de døde blade, mærke den kolde vind og føle regnen – virkemidler som jeg personligt var meget betaget af.
Kærlighedsdramaet bliver større i denne omgang, da det trods alt er en serie, der er tiltænkt unge læsere. Det kan blive lettere kvalmende i længden, men pubertet og kærlighedskonflikter går hånd i hånd, og Knudsen rammer ganske glimrende den tvivl og de problemer, unge går igennem, når de er ved at udvikle sig til voksne mennesker.
Sammenlignet med det første bind, går Knudsen i den rigtige retning, men selvom Den døde skov begynder at få serien til at stå egne ben, virker klimakset og manglen på en egentlig trussel (hvilket der ellers bliver bygget op til), som en lidt flad affære. Den døde skov virker som et knudepunkt imellem den første bog og en tredje, der endnu ikke er udkommet, og derfor står den lidt for sig selv som en ufærdig bro til noget, der godt kunne blive en fremragende bogserie.
Når tredje bog udkommer, er jeg sikker på, at Den døde skov vil give mere mening og ikke føles som den halvt afsluttede affære, som den gør nu – jeg ser i hvert fald frem til at læse videre i Hjemsøgt-serien.
Hjemsøgt 2: Den døde skov er venligst stillet til rådighed af Gyldendal.
Forfatter: Line Kyed Knudsen
Forsideillustration: Marlene Diemar Sherar
Forlag, år: Gyldendal, 2013
Format: Paperback
Sideantal: 158
Anmeldt i nr. 96 | 13/10/2013
Stikord: 2’er, Fortsættelse, Spøgelser, Ungdomsgyser