Hakkebrættet kom til Europa fra Mellemøsten. I Europa er det veldokumenteret fra slutningen af 1400-tallet og fik i 1600-tallet og begyndelsen af 1700-tallet en opblomstring, hvor flere varianter blev opfundet, herunder det såkaldte pantaleon, efter opfinderen Pantaleon Hebenstreit. Pantaleonen skulle blive begyndelsen på udviklingen af hammerklaveret.
I det store område, hvor instrumenttypen er udbredt, er der mange varianter. Fælles for de fleste er dog, at trapezformen er bibeholdt. I Europa indgår instrumentet fortrinsvis i folkemusik.
Bedst kendt af de forskellige varianter er den ungarske cimbalom, en trapezformet kasse på ca. 1 x ½ meter, der hviler på fire ben.
Moderne cimbalomer er udstyret med en dæmperanordning med pedal, som et klaver. Hamrene er to tynde, elastiske træstokke med filthoveder. Cimbalomen anvendes bl.a. i sigøjnerorkestre, men klassiske komponister har også anvendt instrumentet, Herunder Franz Liszt (bl.a. i Ungarischer Sturmmarsch), Zoltán Kodály og Igor Stravinsky.
Cimbalomen anvendes ganske ofte inden for filmmusik – blandt de mest prominente eksempler af John Barrys score til The Ipcress File (1965) og Hans Zimmers score til Sherlock Holmes (2009).
På grund af en vis associering af instrumentet med Østeuropa, er cimbalomens sprøde lyd ofte anvendt i musikken til thrillere og spionfilm, hvor den er blevet en slags signaturlyd for Østblokken. Det er The Ipcress File et glimrende eksempel, men i samme funktion hørtes instrumentet også på Harry Gregson-Williams’ score til Spy Game (2001).
På engelsk hedder instrumentet “cymbalon”, hvilket ikke må forveksles med “cymbal”, der betyder bækken.
Det er blevet oktober, og her på Planet Pulp har vi en virkelig god idé…
Den første film, der lader de to ikoniske monstre fra Alien- og Predator-filmserierne mødes, er…
Det længe ventede gensyn med Beetlejuice og det bizarre efterliv er heldigvis en fornøjelig oplevelse.…
"Nej. Tingesten kunne måske nok spille et nummer på gehør efter en enkelt gang, men…
Hvis man er genrefan og samtidig er med på beatet i denne weekend, så er…
Tim Burtons anden film hører stadig til blandt hans mest seværdige, med dens unikke blanding…