I England boede der engang en Tolkien. Og det var en ganske speciel Tolkien. Han var hyggelig, klog, from og samtidig en fantastisk historiefortæller. Her på Planet Pulp tager vi i denne måned Jer læsere med på en ”tour de hobbit-hullet”.
Hvis vi skruer tiden ni år tilbage er der én episode, der skiller sig markant ud i redaktionens bevidsthed: Biografpremieren på The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Det var en stor dag og en endnu større oplevelse.
De to følgende år kom de to andre film i serien, og Peter Jackson havde lavet sit mesterværk. Intet mindre! Men de tre film, og den kommende The Hobbit-filmatisering, var af gode grunde aldrig blevet til noget uden en vis hr. Tolkien. I anledning af Planet Pulps 2-års fødselsdag denne december, sætter vi i denne måned fokus på en af vores helt store helte. Vi har kort sagt Tolkien på juletræet!
Ronald hvem?
John Ronald Reuel Tolkien blev født i Bloemfontein, Sydafrika, den tredje januar 1892. Og han døde den anden september 1973 i Bournemouth, England. 81 år gammel og med et CV, der kan gøre de fleste misundelige. Men langt hen ad vejen levede Tolkien et helt almindeligt liv. Nogle vil mene, det var kedeligt. Andre vil mene, det var meget britisk. Det var under alle omstændigheder præcis, sådan som Tolkien gerne ville have det.
Igennem en bunke anmeldelse og en artikel forsøger vi at komme bredt omkring Tolkiens værker, og værker der er blevet inspireret af Tolkien på den ene eller anden måde.
Vi ser naturligvis på bøgerne The Hobbit, The Lord of the Rings og The Silmarillion. Og på forskellige adaptioner, både i form af tegneserie, tegnefilm og liveaction-film af de to første.
Derudover kigger vi nærmere på personen Tolkien i Humphrey Carpenters fremragende biografi, J.R.R. Tolkien – A Biography. Vi ser på et bestiarium baseret på Tolkiens univers, og vi ser på hele ringmyten gennem David Days bog Tolkiens Ring. Der er også blevet plads til en dokumentar om fankulturen bag Tolkien, RTS computerspillet The Lord of the Ring: The Battle for Middle-earth og Risk-udgaven af Tolkiens ringroman.
Som rollespiller må man erkende, at uden Tolkien havde der nok ikke eksisteret rollespil. Og som elsker af fantasy, må man erkende, at fantasy havde været et andet sted uden Tolkien. Kort sagt har Tolkien haft en stor indflydelse på det output af nørdrelaterede produkter, der er blevet spyttet ud de sidste mange, mange år.
Tolkien var naturligvis også andet og mere end bare Middle-earth, og han skrev også fiktion, der ikke var relateret til den verden, hobbitterne færdedes i. Vi har dog valgt udelukkende at sætte fokus på dette aspekt af Tolkiens forfatterskab, og så må Farmer Giles og de andre vente til en anden god gang.
Blandet guf og god jul!
Udover vores Tolkien-tema har vi også en bunke andre anmeldelser på juletapetet. Du kan blandt andet læse anmeldelsen af det nyeste bind i The Walking Dead, den effektive danske neo-noir roman Den sidste gentleman, den herlige B-film The Dark Lurking, kultfilmen Spider Baby, den frygtelige zombiesplatter The Garden of Love, den asiatiske energibombe The Good, the Bad and the Weird og romanen Exile – endnu et bind i sagaen om droweleveren Drizzt. Velbekomme!
Og når du nu her i sidste øjeblik skal lave din ønskeseddel til onkel morfar og tante Gollum kan du jo lade dig inspirere af vores udvalg af anmeldelser. Der skulle gerne være noget for enhver! Ellers vil vi gerne ønske jer alle en liderlig jul og et fromt nytår. Vi ses i 2011!
Film:
The Lord of the Rings (Ringenes herre) (Ralph Bakshi, 1979)
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Ringenes Herre: Eventyret om Ringen)
(Peter Jackson, 2001)
The Lord of the Rings: The Two Towers (Ringenes Herre: De to tårne) (Peter Jackson, 2002)
The Lord of the Rings: The Return of the King (Ringenes Herre: Kongen vender tilbage)
(Peter Jackson, 2003)
Ringers: Lord of the Fans (Carlene Cordova, 2005)
Filmmusik:
The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Howard Shore, 2001)
The Lord of the Rings: The Two Towers (Howard Shore, 2002)
The Lord of the Rings: The Return of the King (Howard Shore, 2003)
Bøger:
Bestiarium – Et opslagsværk til Tolkiens univers (A Tolkien Bestiary) (David Day, 1979)
Hobbitten (The Hobbit) (J.R.R. Tolkien, 1937)
J.R.R. Tolkien – A Biography (Humphrey Carpenter, 1977)
The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien, 1954-55)
The Silmarillion (J.R.R. Tolkien, 1977)
Tolkiens Ring (Tolkien’s Ring) (David Day, 1994)
Tegneserier:
The Hobbit (Charles Dixon, Sean Deming & David Wenzel, 1989)
Spil:
Ringenes Herre Risk (Parker Spil, Hasbro Nordic, 2002)
Computerspil:
The Lord of the Rings: The Battle for Middle-earth (Electronic Arts, 2004)
Artikler:
J.R.R. Tolkien – Tre skarpe fra udlandet
Anmeldelser uden for tema
Film:
The Dark Lurking (Alien vs Zombies: The Dark Lurking) (Gregory Connors, 2010)
Garden of Love (Olaf Ittenbach, 2003)
Joheunnom nabbeunnom isanghannom (The Good, the Bad and the Weird) (Ji-woon Kim, 2009)
Spider Baby, or The Maddest Story Ever Told (Jack Hill, 1968)
Strandhugg i somras (Sommer-sex i skærgården) (Mikael Ekman, 1972)
The Toy Box (Ronald Víctor García, 1971)
Bøger:
The Dark Elf Trilogy – Book Two: Exile (R.A. Salvatore, 1990)
Den sidste gentleman (Ruben Greis, 2010)
Tegneserier:
The Facts In The Case Of The Departure Of Miss Finch (Neil Gaiman & Michael Zulli, 2007)
Twilight-sagaen: Twilight – Graphic novel første del (Young Kim, 2010)
The Walking Dead Volume 13: Too Far Gone (Robert Kirkman & Charlie Adlard, 2010)