Som stor fan af de gamle Alien-film (1979, 1986 og 1992), sagde jeg uden tøven i stemmen ja, da Planet Pulp-redaktionen gav mig muligheden for at anmelde tegneserien Alien Vs. Predator, der ikke bygger på Alien Vs. Predator-filmen, men er inspireret af den.
Malplaceret håb
Alien Vs. Predator ramte de danske biografer d. 5. november 2004, og lad os for en god ordens skyld med det samme fastslå, at filmen var en stor omgang lort, hvor man prøvede at pakke en elendig historie ind i effekter og andet gejl.
Det var derfor at jeg med bankende hjerte og store forhåbninger om en underholdende historie, satte mig ned for at læse tegneserien. Men ak, efter blot fem minutter var jeg ved at flå øjnene ud af hovedet på mig selv. Man havde åbenbart ikke lært noget af filmen.
Vi befinder os langt ude i fremtiden efter, at “Den store udslettelse” har fundet sted. Et geni – eller en idiot om man vil – opfandt det ultimative informationsvåben, en intelligent virus, hvilket smittede alle tilgængelige datasystemer. Dette bevirkede, at alle systemer brød sammen, og mange kolonier gik til grunde. Mennesket har nu brugt et århundrede på at få det hele til at fungere nogenlunde igen, og er nu i fuld gang med at kolonisere planeter igen.
Jungler, pyramider, Predators – huhej vilde dyr
Historien udspiller sig således på en jungleplanet, hvor de første spadestik til en ny koloni er taget. Manden med det overordnede ansvar, Charles, og hans bror Shane har derfor arrangeret en lille tur til kolonien sammen med investorernes repræsentanter for at vise den frem. Kort før deres ankomst til planeten udspiller der sig dog et andet scenario. En gruppe på fire Predators er på jagt i junglen.
Sammen finder de en pyramide (det giver mening hvis man har set filmen), og stormer ind for kort efter at blive slagtet af glubske Aliens, der ufortrødent kaster sig over dem. Skarpt forfulgt flygter en enkelt Predator ud i junglen og må til sidst se sig nødsaget til at aktivere sin altødelæggende bombe, hvorefter han kaster sig ned i en stor kløft.
Predatoren overlever men bliver fundet af kolonisterne, der tager den med tilbage til kolonien for at undersøge den nærmere. Det skulle de selvfølgelig ikke have gjort. Predatoren slipper løs, og dræber den kære doktor Speirs og tager et gidsel med sig ud i junglen.
Charles iværksætter med det samme en redningsaktion, og sammen med den psykopatiske sikkerhedschef Bill Faulkner, broderen Shane, den cigarrygende investor Mac (et lille hint til filmen Predator fra 1987), xenozoologen Jill Hauser og et stort hold soldater, går den vilde jagt gennem junglen.
Alt går selvfølgelig galt for ekspeditionen, og mange soldater må lade livet undervejs. Jagten på Predatoren fører selvfølgelig direkte ind i pyramiden, hvor den store horde af Aliens lystigt boltrer sig med menneskene.
Kedelig og gennemskuelig historie
Alien Vs. Predator er hurtigt læst, og efterlader ikke noget nævneværdigt indtryk. Historien er kedelig, ganske gennemskuelig og lige til. Alt sammen er i mere eller mindre grad set før. Gennem historien udvikles et kærlighedsforhold mellem Jill Hauser og Shane, det slår klik for sikkerhedschefen, og selvfølgelig skal Predatoren midt i sine dødskramper udløse sin bombe.
Man savner mere dybde og baggrundsviden. Hvordan er pyramiden blevet bygget, og hvorfra kommer alle de Aliens, som fra historiens start befandt sig inde i den? Kvaliteten af tegningerne må siges at være ganske ringe. Der er alt for få detaljer i billederne, og flere steder optræder menneskene som firkantede blokke uden nogen form ansigtsudtryk overhovedet. Ganske enkelt ikke godt nok.
En tegneserie, man ikke gider læse to gange
Jeg havde set frem til kampene mellem Aliens og Predators, men også her skuffer tegneserien. Ud over den indledende kamp mellem dem, er der ikke mere at komme efter. Man burde i stedet kalde tegneserien Humans Vs. Aliens, da det hovedsageligt er disse to parter der kæmper mod hinanden.
Det kan således konkluderes at Alien Vs. Predator ikke er et videre interessant bekendtskab. Historien mangler dybde, og tegningerne er kedelige og uinspirerende at kigge på. Det er kort sagt en tegneserie, man ikke gider læse to gange.
Alien Vs. Predator er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.
Originaltitel: Alien Vs. Predator: Thrill of the Hunt
Forfatter: Roger Robinson
Tegner: Mike Kennedy
Farvelægning: Grafiksimik
Albumlængde: 96 sider
Dansk oversættelse: Morten Lykkegaard
Udkom i USA i 2004 på forlaget Dark Horse Comics.
Udkom i Danmark i 2004 på forlaget G. Floy Studio.
Anmeldt i nr. 6 | 13/04/2006