I sidste måned anmeldte vi Mikala Rosenkildes fine novellesamling Legetøj, der udkom på forlaget Kandor. Her kigger vi nærmere på forlagsejer Nikolaj Højbergs egen novellesamling Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger.
Samlingen er på 226 sider og består af 10 noveller, hvoraf tre har været udgivet tidligere. Det drejer sig om Mona Blues, O-puslespillet og Lejlighed 42. Mona Blues udkom første gang i novellesamlingen Mandsmod på forlaget DarkLights i 2008, O-puslespillet blev trykt første gang i samlingen I overfladen, udgivet af Science Fiction Cirklen i 2008, og Lejlighed 42 udkom første gang i Dystre Danmark, også en novellesamling, på Henrik Harksen Productions i 2009.
Resten af novellerne ser dagens lys første gang i Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger, som udkom i 2010. Som undertitlen antyder er novellerne ganske dystre, og flere af dem ligger inden for horrorgenren, mens andre ikke indeholder fantastiske elementer, men blot er ganske mørke. Det drejer sig f.eks. om den ubehagelige Martret, der handler om en mand, der forsøger at håndtere sin kone og sine børns død eller den psykologiske gyser Fætter 3F, der dog også har et underfundigt satirisk skær, der faktisk gør den på én gang skummel og morsom.
Bedst blandt horrornovellerne
De fleste af novellerne er dog forankret i de fantastiske genrer, primært horror, selv om O-puslespillet ligger solidt inden for science fiction-genren. Det samme gælder Minus Første, der har en god idé – hvad hvis elevatoren på Fysisk Institut på Aarhus Universitet pludselig viste sig at kunne køre et trin længere ned end kælderen, og hvad gemmer der sig dernede? Desværre er Minus Første en lidt for tydelig politisk-satirisk kommentar på dagens Danmark til, at den er rigtig effektiv.
Det er helt sikkert blandt horrornovellerne, at Nikolaj Højberg gør det bedst. Det gælder f.eks. den veloplagte Jeg har tænder og ved, hvordan man bruger dem, hvor en noget uselvstændig ungersvend kommer under kærlig behandling af en alvorligt pissed off teddybjørn! Og den herligt skumle Revnen, hvor den ubehagelige hovedperson bliver fanget i en revne i murværket på sit hus – vel at mærke en revne, der overtræder alle fysikkens love.
En novelle som Revnen hører til den form for horrorfortællinger, der slet ikke forsøger at forklare sine overnaturlige begivenheder, men bare løber med dem og overlader det helt til læseren at beslutte sig for, om begivenhederne er virkelige eller udtryk for, at hovedpersonen er vanvittig. Jeg har altid haft en forkærlighed for den slags noveller, når de er skrevet ordentligt, og det er Revnen.
Som arkæolog var det også sjovt at læse den dystre Vandet er stadig sort, der begynder med fundet af et moselig og langsomt udfolder plottet, indtil man som læser forstår, hvad der foregår. Det er good stuff!
Endelig vil jeg nævne både En drink med det hele og titelnovellen Lejlighed 42. En drink med det hele handler om en date, der virkelig ikke går, sådan som hovedpersonen havde håbet på. Novellen er skrevet med glimt i øjet – hvor galt kan det mon gå, hvis man netdater? – men den er faktisk både rigtig styg og ubehagelig, altså på den gode måde!
Driver af stemning
Lejlighed 42 er uden tvivl novellesamlingens mest ambitiøse. Den er med sine 35 sider også den længste i samlingen. Her får vi præsenteret en spøgelseshistorie fra et usædvanligt perspektiv, samtidig med at Nikolaj Højberg giver historien et twist undervejs.
Desværre er Lejlighed 42 ikke hundrede procent vellykket. Efter endt læsning er man som læser ikke helt sikker på, præcis hvordan begivenhederne har udspillet sig, og det kræver en ekstra læsning at få helt styr på handlingen. Til gengæld driver novellen af stemning – Lejlighed 42 er uden tvivl samlingens uhyggeligste novelle, så alene af den grund er man parat til at tilgive den lidt snørklede konstruktion. Mind mig under alle omstændigheder om ikke at flytte ind i en fjerdesalslejlighed i Tordenskjoldsgade i Århus!
En styrke og en svaghed
Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger har, foruden de enkelte novellers egne kvaliteter, én stor overordnet kvalitet. Det er, at samlingen ikke bare er på dansk, men også at den foregår i Danmark. Det giver fortællingerne en nærhed og en umiddelbarhed, som man ikke på samme måde kan finde i noveller, der foregår i udlandet. At flere af novellerne tilmed foregår i Århus (hvor undertegnede er bosat) er bare et ekstra plus for stemningen!
Samtidig har alle novellerne dog også én stor overordnet svaghed, og det er dialogen. Alle der har prøvet sig ud i forfattergerningen (også selv om det kun er til skrivebordsskuffen) ved, at det notorisk svært at skrive naturalistisk dialog, og mange forfattere, der er langt mere erfarne end Nikolaj Højberg, har også problemer med det.
I Nikolaj Højbergs tilfælde ligger problemet i, at dialogen i mange tilfælde kommer til at virke for stiv og præget af at være skrevet, ikke talt. Det er i en del tilfælde med til at rive læseren ud af novellernes univers, hvilket er ærgerligt, når de ellers i øvrigt holder så høj en kvalitet, som de gør.
Anbefales uden forbehold
Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger er udgivet af Nikolaj Højberg på hans eget forlag Kandor, og samlingen er dermed at regne som en selvudgivelse. Det siger jeg ikke for at fremhæve det som noget negativt, men faktisk det stik modsatte. En novellesamling som denne er et godt eksempel på, hvorfor det er nødvendigt at få gjort op med det stigma, som mange selvudgivere lider under: At selvudgivelser er mindre fine og i udgangspunktet af lavere kvalitet end udgivelser, der er kommet på ét af de etablerede forlag.
Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger har enkelte slåfejl hist og pist, men ikke flere end man finder i udgivelser fra de etablerede forlag. Bogen er pænt layoutet, trykket er godt og indbindingen professionel. Kort sagt: Der er al mulig grund til lade være med at have en forudfattet holdning til selvudgivelser og i stedet nøjes med at bedømme dem på indholdet.
Derfor vil jeg også uden forbehold anbefale Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger til alle, der har lyst til at læse ægte dansk horror, der tager sig selv og sin læser seriøst. Ja, der er enkelte mislyde hist og pist, men ingen er perfekt, og i fremtiden er jeg sikker på, at der nok skal komme endnu bedre ting fra Nikolaj Højberg.
Lejlighed 42 – og andre mørke fortællinger er venligst stillet til rådighed af Forlaget Kandor.
Forfatter: Nikolaj Højberg
Forlag: Forlaget Kandor
Format: Paperback
Sideantal: 226
Samlingen indeholder følgende noveller:
Mona blues
Jeg har tænder og ved, hvordan man bruger dem
Revnen
Martret
Minus Første
En drink med det hele
Vandet er stadig sort
O-puslespillet
Lejlighed 42
Fætter 3F
Anmeldt i nr. 73 | 13/11/2011
Stikord: Danmark, Novellesamling
[…] tak for det Resten af anmeldelsen kan læses her. Del […]