Bad Company: Goodbye Krool World

4 minutters læsetid

Her er en lækkerbisken for alle dem, der elsker krig og sci-fi i en skøn blanding. For godt nok foregår Bad Company langt ude i fremtiden med højtudviklet teknologi, aliens, rumskibe og meget andet, men dybest set er historien en klassisk omgang krigsaction med alle de klichéer, man overhovedet kan forestille sig. Og det er netop også noget, der kendetegner 2000 AD, hvor man tager gammelkendte fortællinger, og sætter dem i nye omgivelser.

Meet Danny Franks

Bad Company: Goodbye, Krool World er en antologi over de populære Bad Company-historier fra 80’erne. Første gang Bad Company optrådte var tilbage i december 1986, hvor antihelten Danny Franks og resten af delingen Bad Company gjorde deres entre i 2000 AD prog 500.

Bad Company: Goodbye, Krool World indledes da også af historien Bad Company, der fylder halvdelen af albummet, som oprindeligt udkom fra prog 500-519. Derefter følger Simply, som er en enkel-prog fortælling (prog 601), og dernæst kommer The Bewilderness (prog 548-557) inden albummet afsluttes med The Krool Heart (prog 576-585).

Lede aliens og seje rumsoldater

Kano - lederen af Bad Company
Kano – lederen af Bad Company.

I Bad Company møder vi Danny Franks på planeten Ararat, hvor han er menig soldat. Meget af fortællingen får vi gennem Dannys dagbog, hvor vi også kan se, at vi skriver året 2210. Danny er en ung, naiv, idealistisk mand, som vi kender dem fra et utal af krigsfortællinger.

Men det er en ond, ond verden, Danny lever i. De onde Krools, meget grimme aliens, fører krig med menneskeheden på et utal af planeter. Og en af de planeter er Ararat – Jorden er på dette tidspunkt ødelagt, og menneskeheden er spredt ud i verdensrummet på mindre planeter. Dannys deling bliver hurtigt angrebet, men da det ser allermest sort ud, dukker Bad Company op.

De fleste af Dannys kammerater er døde, og de få tilbageværende fra hans deling bliver adopteret af Bad Company. Men Bad Company er naturligvis ikke nogen helt almindelig deling, og deres leder, Kano, er ikke nogen helt almindelig leder. Kano ligner til forveksling Frankensteins monster, som man kender det fra eksempelvis Boris Karloffs ydre i Frankenstein (1931).

Danny Franks i en intim stund med sin dagbog
Danny Franks i en intim stund med sin dagbog.

Bad Company består af de værste udskud og tæller bl.a. også en morderisk robot, som arbejder bag fjendens linier. De er som sådan ikke en del af de “jordiske” styrker, men er er mere en deling mordere, som bare vil dræbe Krools. Langsomt bliver Franks og de andre en del af den legendariske enhed, og Franks må tage sit liv op til revision.

Mere skal der ellers ikke røbes af en handling, som også tæller War Zombies, en hjerne i en kasse, en skør soldat, der tror han gennemlever Anden Verdenskrig og meget andet godt. Som læsere bliver vi i Bad Company præsenteret for den ene halsbrækkende actionscene efter den anden samtidig med, at det hele leveres med en tør humor og befriende brutalitet. Der er ingen tvivl om, at det her er god, gammeldags tegneserievold uden for mange dikkedarer. Sproget er hårdt og kontant, og tegningerne simple og effektive.

Flere historier

En Warzombie
En Warzombie.

Den efterfølgende historie Simply er en grotesk morsom og ganske morbid lille fortælling, hvis handling ikke har så meget at gøre med den overordnede fortælling i Bad Company.

The Bewilderness introducerer os til en ny udgave af Bad Company, som nu ledes af Danny Franks. Handlingen stikker i for mange retninger, og tegningerne er lidt for ujævne, hvilket gør, at denne del af Bad Company: Goodbye, Krool World er den klart svageste. Men når det er sagt, er den stadig ganske underholdende.

I den sidste del, The Krool Heart, bygges der videre på mytologien om the Krools. Denne del er ganske ond og deprimerende og sætter et godt punktum for den første del af fortællingen om Bad Company. I næste måned vil jeg kigge nærmere på den anden og foreløbigt sidste antologi om Bad Company, som bærer titlen Bad Company: Kano (2007).

Fede detaljer og åbenlys fortælleglæde

De 'smukke' Krools stiller op til et foto
De ‘smukke’ Krools stiller op til et foto.

Det er den legendariske 2000 AD-forfatter Peter Milligan, der har forfattet hele albummet. Milligan har i 2000 AD-regi skrevet historier til serier som Judge Dredd og Rogue Trooper, og ude i den “virkelige” verden har han forfattet historier til serier som Batman, Tank Girl og X-Statix. Han er et stort navn, og det forstår man godt, når man læser Bad Company: Goodbye, Krool World, som har til overflod af fede detaljer og åbenlys fortælleglæde.

Historierne er fyldt til bristepunktet med vold, død, ubehag, action, ironi og satire. Og samtidig er Bad Company en dejlig politisk ukorrekt størrelse, hvor ingen ko/helt er for hellig til at undgå at blive slagtet. Den første halvdel af Bad Company: Goodbye, Krool World er klassisk 2000 AD, når det er bedst, hvor det er den stramme fortælling, der er i fokus, og hvor den sorte humor driver ned ad siderne. Den anden halvdel er også ganske effektiv, men er ikke så klart fokuseret, som den første halvdel, og det gør, at underholdsværdien skrues et par takker ned.

Habil underholdning

Alt i alt er Bad Company: Goodbye, Krool World en ganske habil omgang underholdning, som skal nydes i små doser frem for én lang gennemlæsning. Det er også en sådan læsning, den gamle prog-struktur fra 2000 AD lægger op til, og derfor kan man også have tegneserien liggende på natbordet i mange dage, hvor man aften efter aften kan lade sig underholde af et par progs eller tre.

Bad Company: Goodbye, Krool World er venligst stillet til rådighed af Rebellion.

4 stjerner
Titel: Bad Company: Goodbye Krool World
Forfatter: Peter Milligan
Tegnere: Brett Ewins, Jim McCarthy & Steve Dillon
Forlag, år: Rebellion, 2007
Sideantal: 256 sider
hvid
Bad Company: Goodbye Krool World udkom oprindeligt i 2005. Dette er andenudgaven, der udkom i 2007. Albummet samler historier fra 2000 AD progs 500-519, 548-557, 576-585 & 601 (1986-1988).

Anmeldt i nr. 28 | 13/02/2008

Stikord: 2000 AD, Fremmede Planeter, Fremtiden, Rumvæsner, Soldater

Jacob Krogsøe. Medstifter af Planet Pulp. Redaktør. Bosiddende i Århus, hvorfra han har færdiggjort sit studie på Film- og Medievidenskab på KUA. Har desuden taget tillægsuddannelsen på Journalisthøjskolen, og startede den 1. oktober 2011 som mediebibliotekar på Randers Bibliotek. Er født på Fyn og opvokset i Sønderjylland. Har altid haft en stor passion for film, helt tilbage fra da han så film i sine bedsteforældres biograf i Hesselager. Maltin’s Film Guide [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.