Forfatteren Dennis Mallonee blev kendt i slutningen af 80’erne som manden bag amerikanske indie-superhelteserier som Flare og Champions, som han udgav på sit forlag Hero Graphics, der senere kom til at hedde Heroic Publishing.
Det blev aldrig en stor succes, men solgte i perioder godt nok til at kunne fortsætte et stykke tid. Der er her tale om cheesecake, et fæmonen også kendt som “good girl art”; en type tegneserier hvis primære eksistensberettigelse er kvindelige hovedpersoner i stramme kostumer. Historierne er mildest talt af svingende kvalitet, om end de kan være underholdende – men Mallonee og hans kumpaners hovedformål er sexy visuals. For det sælger. Måske ikke altid godt, men for det meste godt nok. Hvem kan ikke lide en lækker superheltinde?
Markant romantisk forhold til Anden Verdenskrig
Mallonees serier er ikke 100% cheesecake. Der er trods alt også mandlige superhelte involveret nu og da, og da Mallonee er ret konservativ, er der ikke det store fokus på overdrevet sexiness, som man ellers finder i mange andre serier af samme type (f.eks. Femforce). Tværtimod er der et fokus på gode gammeldags amerikanske dyder som patriotisme, kristendom og krig mod terror! Og den gammelkendte fjende, nazisterne, skorter det naturligvis ikke på, da denne type tegneserier også ofte er kendetegnet ved et markant romantisk forhold til Anden Verdenskrig.
Liberty Girl er Mallonees seneste skud på stammen. Hun er endnu et eksempel på den patriotiske heltetype, som efterhånden findes i utallige – heriblandt mange ulidelige – varianter, hvoraf Marvels Captain America nok er den mest kendte.
Mallonee fandt på figuren helt tilbage i 70’erne, men har først nu fået skabt en serie med hende. Denne trade paperback er en samling af #1-3 fra 2006, plus #0 fra 2007. Sidstnævnte indeholdt flere meget korte historier af forskellige tegnere og forfattere, som er spredt rundt omkring i denne samling, men de tre hovedhistorier, som udgør én fortløbende historie, er skrevet af Mallonee, og tegnet af Mark Sparacio.
Militaristisk, romantiseret pladder
Lad os tage det gode først: Mark Sparacios tegninger er virkelig storslåede, hvis man dømmer efter almindelige superheltestandarder. Der er tale om en kombination af tegninger og computerfarvelægning (farvelæggeren hedder Carrie Fink), som skaber et næsten malet udtryk. Det resulterer også i en vis stivhed, men det trækker efter min mening ikke nedad. Visuelt er hovedhistorien yderst vellykket.
Det er desværre noget andet med selve historiens indhold. Både struktur og substans er grænsende til det amatøragtige. Historien handler om superheltinden Liberty Girl, som forsvandt sporløst i 1945. Nu, i 2006, er hun dukket op igen, uden at være blevet ældre. Det viser sig, at hun ved et uheld blev sendt ud i fremtiden, da hun sloges med et Nazi-monster i en anden dimension!
Hun fik ved samme lejlighed hukommelsestab, og det meste af historien her handler om, at hun dels genfinder sin hukommelse og dels genindsættes som patriotisk superhelteinde i den moderne verden, hvor hun passer udmærket ind i konservative politikeres kram – og de skal her forestille the good guys.
Generelt er historien noget militaristisk, romantiseret pladder med tegningernes kvalitet som det eneste positive. Liberty Girl har tilnavnet “America’s Bronze Goddess of Freedom”, og det skal tydeligvis forestille, at hun er den uofficielle datter af den bronze-hudede pulp-helt Doc Savage fra 1930’erne – ikke at dette i øvrigt har nogen betydning for historien.
Liberty Girl: The Return er venligst stillet til rådighed af Heroic Publishing.
Seriens titel: Liberty Girl
Forfatter: Dennis Mallonee
Tegner: Mark Sparacio, Billy Tucci, Daerick Gross, Mark Propst
Forlag, år: Heroic Publishing, 2007
Albumlængde: 96 sider
Anmeldt i nr. 29 | 13/03/2008
Stikord: Superhelte