War Stories Vol. 1

5 minutters læsetid
War Stories Vol. 1

Garth Ennis vil være kendt af de fleste tegneseriefans – både for hans fremragende serie Preacher og hans arbejde på serier som Judge Dredd og Hellblazer. Som tegneserieforfatter magter han både det fandenivoldske og i bund og grund meget uamerikanske, som Preacher er udtryk for, og det langt mere traditionelle. Sidstnævnte er War Stories et godt eksempel på.

War Stories Vol. 1, som G. Floy Studio nu har udsendt på dansk, opsamler de første fire af de i alt otte krigshistorier, der oprindeligt udkom i hvert sit hæfte med hovedtitlen War Story. I USA udkom de første fire fortællinger på Vertigo fra november 2001 til februar 2002, og blev senere samlet i det bind, der nu foreligger på dansk. Hver af de fire historier er en afsluttet fortælling, der ikke har andre fællestræk end Garth Ennis og Anden Verdenskrig.

Forholder sig seriøst til stoffet

Hvis man er typen, der foretrækker sine krigstegneserier som noget i stil med de gode gamle lommeformatserier, f.eks. Battler Britton, Commando-serien og andre, hvor de kække allierede helte gang på gang får de lede nazier ned med nakken, ja så bør man gå uden om War Stories. For i War Stories er Ennis ikke ude på at give os en omgang Alistair MacLean-ramasjang (selv om Ennis sjovt nok også har skrevet en omgang Battler Britton, der udkom i fem numre i 2006).

De fire historier i War Stories fortæller måske nok om mod og mandshjerte, men de forholder sig langt mere seriøst til stoffet, og selv om personerne og fortællingerne er opdigtede, er situationerne for det meste realistiske. Det gør Ennis også selv rede for i albummets udmærkede efterskrift. Og det betyder også, at War Stories ikke ligefrem er opløftende læsning.

Johanns Tiger

'Johanns Tiger'.
‘Johanns Tiger’.

Den første historie er Johanns Tiger, der handler om kampvognschefen Johann og hans besætning. Titlens Tiger henviser altså til en tysk Tiger-tank; én af krigens mest frygtede kampvogne. Da vi møder Johann og hans folk, er tyskerne i fuld retræte og allerede trængt tilbage til Tyskland af de fremrykkende russere. Johann har besluttet sig for at han vil redde besætningens liv – men ikke sit eget – og derfor er han og hans folk reelt desertører. Årsagen til at Johann vil redde sine folks liv og planlægger derefter selv at dø i kamp bliver tydeligt som historien skrider frem, og det er grumme sager.

Johanns Tiger er 56 sider lang og illustreret af Chris Weston og Gary Erskine. Weston har arbejdet på både Judge Dredd og Fantastic Four, mens Erskine både har tegnet for 2000 AD, arbejdet på Star Wars-tegneserierne for Dark Horse og på Hellblazer. De har illustreret Johanns Tiger ganske udmærket med en overvejende naturalistisk streg, der dog heller ikke kan undsige sig fra stedvist at virke lidt anonym. Det vejer den fine historie dog mere end op for, og det er forfriskende at ikke alle historierne nødvendigvis skal ses fra de Allieredes synspunkt.

D-Dagssnydere

'D-Dagssnydere'.
‘D-Dagssnydere’.

Resten af de tre fortællinger i War Stories Vol. 1 er dog set fra de Allieredes synspunkt. Den første af disse er D-Dagssnydere, hvis titel refererer til en ironisk måde at omtale de Allierede soldater, der kæmpede i Italien, på. Når der er tale om ironi, er det naturligvis fordi, at soldaterne i Italien absolut ikke slikkede sol i olivenlundene og drak rødvin med de søde italienske piger – de døde i hobetal på vejen nordpå, op gennem Italien.

Begrebet “D-Day Dodgers” blev i øvrigt også titlen på en populær soldatersang. Angiveligt skulle udtrykket også være blevet brugt af parlamentsmedlem Nancy Astor, men dette er formentlig et rygte – som Ennis også skriver i efterskriftet. Ikke desto mindre udgør netop dette rygte det glimrende udgangspunkt for historien om “D-Dagssnyderne”. Her er vi blandt en gruppe britiske soldater, der forbereder sig på endnu en fremrykning nordpå.

Den 56 sider lange historie er smukt og stemningsfuldt illustreret af John Higgins, der udnytter forholdet mellem lys og skygge ganske glimrende. Higgins er formentlig bedst kendt for sit mangeårige arbejde for 2000 AD, men det var også ham, der stod for farvelægningen af Alan Moores legendariske Watchmen (1986-87).

De Skrigende Ørne

'De Skrigende Ørne'.
‘De Skrigende Ørne’.

Og meget apropos Watchmen, så er næste historie i War Stories Vol. 1 illustreret af Dave Gibbons. Det er De Skrigende Ørne, der fortæller historien om en lille gruppe amerikanske soldater, der sendes på en mission for at finde et egnet hovedkvarter for generalen. De falder over et forladt slot med en velassorteret vinkælder, hvor de for en kort stund lever som grever og baroner med en flok lokale tyske skønjomfruer. Stemningen i De Skrigende Ørne beskrives bedst som en langt mere bitter udgave af stemningen i Kelly’s Heroes (1970).

Dave Gibbons har illustreret historien fint, men også temmelig ferskt og anonymt, hvilket historien heldigvis til fulde opvejer. Sammenligningen med Kelly’s Heroes til trods må man nemlig ikke tro, at De Skrigende Ørne er en munter fortælling.

Nightingale

'Nightingale'.
‘Nightingale’.

Den sidste historie i War Stories Vol. 1 er også den bedste, både hvad angår historie og illustrationer. Nightingale er navnet på det krigsskib, hvor den unavngivne fortæller gjorde tjeneste. Skibet er ledsageskib for de livsvigtige forsyningskonvojer, der bl.a. gik gennem Norskehavet og Barentshavet til Murmansk, og det er på de iskolde farvande, at størstedelen af historien foregår. Her fører fejlagtige efterretninger til en katastrofe for konvojen, og da fortælleren senere finder sin våde grav i Middelhavet, lader han os vide, at en gæld nu blev indfriet.

Nightingale er en oprigtigt gribende historie, der derudover er smukt illustreret af David Lloyd med en løs, til tider nærmest skitseagtig streg. Det er i øvrigt Lloyd selv, der også har farvelagt Nightingale, og også farvelægningen er overordentlig smuk og stemningsskabende.

En pose blandede, men velsmagende, bolsjer

Som tilfældet er med de fleste antologier – uanset om det er tegneserier eller novellesamlinger – er War Stories Vol. 1 en pose blandede bolsjer, men heldigvis af den velsmagende slags. Ingen af de fire historier i albummet er dårlige, nogle er blot bedre end andre, og Ennis formår ubesværet at føre læseren ind i de fire forskellige miljøer, som historierne finder sted i.

Mest fascinerende er Johanns Tiger, fordi den for en gangs skyld fortæller en Anden Verdenskrigs-historie fra et tysk synspunkt. Mest gribende er Nightingale, fordi det er en hyldest til de mennesker, der havde det utaknemmelige job at holde gang i krigsmaskinen, der vandt friheden for Vesteuropa. Mest indigneret er D-Dagssnydere, fordi den minder læseren om, at der stadig blev kæmpet i Sydeuropa, selv om invasionen var i fuld gang i Frankrig. Og mest bitter er De Skrigende Ørne – bitter på systemet og inkompetente overordnede.

Vedkommende

Hvis alle historierne i War Stories Vol. 1 havde været på niveau med Nightingale, havde albummet været et mindre mesterværk, men helt så godt er det ikke. Alligevel holder alle historierne en konsekvent høj kvalitet, og selv om der er meget langt fra den udsyrede Preacher-serie til den langt mere traditionelle tilgang, Ennis lægger for dagen i War Stories, så mærker man hele vejen igennem, at forfatteren har noget på hjerte. Han vil gerne fortælle krigshistorier, og det er alle fire fortællinger i War Stories Vol. 1 også, men det er historier med substans og med en forankring i virkeligheden, der gør dem alle vedkommende.

Netop derfor vil jeg mene, at War Stories Vol. 1 vil falde i god jord hos alle, der holder af en god krigstegneserie, så længe man holder sig for øje, at vi ikke taler om gammeldaws actionramasjang med kække helte og lede tyskere. Jeg glæder mig allerede til Vol. 2. Blot forstår jeg ikke, hvorfor den danske titel ikke måtte være Krigshistorier.

War Stories Vol. 1 er venligst stillet til rådighed af G. Floy Studio.

4 stjerner
Titel: War Stories Vol. 1
Originaltitel: War Stories Vol. 1
Forlag, år: G. Floy Studio, 2010
Forlag, år (originaludgivelse): Vertigo, 2004
Forfatter: Garth Ennis
Tegnere: Chris Weston, Gary Erskine, John Higgins, Dave Gibbons & David Lloyd
Dansk oversættelse: Steffen P. Maarup
hvid
De fire historier i War Stories Vol. 1 udkom oprindeligt som enkeltstående hæfter på forlaget Vertigo fra november 2001 til februar 2002. Originaltitlerne var Johann’s Tiger (Johanns Tiger), D-Day Dodgers (D-Dagssnydere), Screaming Eagles (De Skrigende Ørne) og Nightingale (Nightingale). De fire historier udkom samlet i 2004 på forlaget Vertigo.

Anmeldt i nr. 63 | 13/01/2011

Stikord: Anden Verdenskrig, Soldater

Mogens Høegsberg. Redaktør. Medstifter af Planet Pulp. Født 1976. Oprindelig fra Ringkøbing, fra 1996 til 2014 bosat i Århus, nu bosat i Silkeborg. Uddannet mag.art. og ph.d. i middelalderarkæologi. Ansat som arkæolog ved Moesgård Museum. Har siden barndommen været ivrig horrorfan; indledningsvist primært litteratur, senere også film. Dertil rollespiller, brætspiller og tegneseriefan. Film og filmmusik er Mogens’ to største passioner inden for [..]

Skriv et svar

Your email address will not be published.