Largo Winch 3: Opkøb

4 minutters læsetid
Largo Winch 3: Opkøb

Opkøb er tredje bind i Philippe Francq og Jean van Hammes retrospektive actionserie, der ikke minder det mindste om Van Hammes måske største hit – serien om vikingen Thorgal. Det er dog i virkeligheden et godt tegn på forfatterens kreativitet, og faktisk eksisterede idéen til Largo Winch nok længe før, Van Hamme overhovedet havde overvejet at skrive noget, der lugtede af vikingetid.

Largo Winch-serien er nemlig baseret på en romanrække, som Jean Van Hamme udgav i løbet af 70’erne. De solgte ikke godt, og det viste sig snart, at det var langt mere givtigt for ham at skrive manuskripter til tegneserier i stedet for billige knaldromaner.

Der skal nemlig ikke herske nogen tvivl om, at Largo Winch-universet er banegårdslitteratur af den argeste skuffe, men på den gode måde, for det lykkes faktisk at blande lige dele The Bold and the Beautiful, Det Bedste og James Bond sammen i en herlig, pulpet cocktail.

Verdens rigeste mand

I de to første bind, Arvingen og Koncernen, blev det unge adoptivbarn Largo Winch med ét verdens rigeste mand, da hans plejefar, forretningsmanden Nerio Winch, omkom under mystiske omstændigheder. Det katapulterede den unge mand – knap tyve år – ind i de multinationale koncerners kredsløb, og naturligvis varede det ikke længe, før blodhundene stod for døren og forsøgte at få Largo i uføre, så de kunne snuppe hans formue.

Her gik de imidlertid fejl af den unge mand, der er i besiddelse af skarpsindighed, ubrydelig moral, stålsat vilje, godt udseende og stort set alle andre positive karakteristika, man kan finde på. Dermed narrer man ham ikke så let, og derfor kan det konstateres, at Largo sidder mere solidt i sadlen end nogensinde før, da vi kommer til seriens tredje del. Lykken varer imidlertid ikke evigt, og knap er vi kommet to sider ind i albummet, før intrigerne atter blusser op.

Tætpakket handling

Denne gang er det store problem, hvorvidt Winch-koncernen skal involvere sig i et aggressivt opkøb af et stort firma for derved at fremtidssikre store summer penge.

Det lyder jo umiddelbart godt, men da der samtidig er nogen, der forsøger at købe sig ind på Winch-koncernen, er der meget som tyder på, at noget er under opsejling. Hvad, er ikke umiddelbart indlysende, og den unge Largo bliver gradvist mere og mere frustreret, som tingene skrider frem.

Det er imidlertid ikke alt. En gal øko-aktivist der kalder sig Den Grønne Pil er nemlig begyndt at sende trusselsbreve til Amerikas store virksomhedsledere, da han holder de multinationale selskaber ansvarlige for størstedelen af verdens forurening.

Indledningsvist tager politiet sig ikke af brevene, men så begynder aktivisten rent faktisk at nedskyde stormagnaterne med bue og pil. Dermed bliver sagen langt mere alvorlig, og naturligvis finder Largo også et trusselsbrev på sit kontor. Jaja, selv den stakkels unge Largo, der ellers havde ytret sympatier for Den Grønne Pils politiske dagsorden, må med et se sig i aktivistens skudlinie.

Her stopper festen bare ikke, for vores kække hovedperson løber ind i den labre blondine Mélanie Wagner – datter af en rig konservesfabrikant. Hun lader rent faktisk til at være et rigtig godt parti for Largo, men snart viser det sig, at hun slet ikke er den, hun udgiver sig for at være. Men hvorfor lyver hun?

Tydeligvis fordi hun er involveret i en eller anden plan om at snuppe Largos penge, men da hun på et tidspunkt bekender overfor en lyssky kontakt, at hun rent faktisk er ved at falde for Winch, må man spørge sig selv, hvordan hele denne redelighed ikke skal ende.

Det var hele tre plottråde, men der kommer mere til. Largo falder nemlig i kløerne på en aldrende Hollywood-stjerne, der har gjort det til sin levevej at lokke rigmænd til giftemål med efterfølgende bekostelige skilsmisser som konsekvens. En særdeles profitabel forretning, og ganske uden at vide det hopper Winch direkte i hendes honningfælde.

Ikke et kedeligt øjeblik

Ja, som man nok kan læse, sker der ufatteligt meget på albummets kun 48 sider. Der sker faktisk nok til en hel stribe albums, og det er helt sikkert seriens store styrke. I stedet for at dvæle ved karaktererne og ligegyldig udvikling af personerne, koncentrerer den sig mere eller mindre om fortsat at udbygge plottet.

Det kræver sin mand konstant at holde gryden i kog på den måde, men det lykkes Van Hamme over al forventning. Der er faktisk stort set ikke et kedeligt øjeblik i Opkøb.

Tegnearbejdet er udført af Philippe Francq, der har været på banen som illustrator siden slutningen af 80’erne. Han er en klassisk europæisk tegner, og det kommer vitterligt til sin gode ret i Largo Winch-serien, der spiller på referencerne til 70’ernes kriminalserier. Det er nemlig helt sikkert i de baner, man skal tænke, når man forsøger at danne sig et billede af, hvad dette egentlig er for en serie.

Largo Winch havde eksempelvis passet smukt ind i det hedengangne Seriemagasinet, og alle der husker tilbage på bladet med nostalgiske følelser, vil helt sikkert føle sig hjemme i selskab med Francq og Van Hamme, for det er serier som Steve Roper & Mike Nomad, Kelly Green og Kerry Drake, der har dannet en vigtig inspirationskilde, foruden triviallitteraturens pastelfarvede univers af evig ungdom og rigdom.

Genklang

Der er da også mange som efterhånden har fanget pointen med Largo Winch-serien, og blevet begejstret. Den er således blevet indspillet som fransk TV-serie i 2001, kort og godt som Largo Winch, og i 2002 kunne forlaget Dupois og Ubi Soft i samarbejde udsende adventure-computerspillet Largo Winch: Empire Under Threat.

Seriens efterhånden 14 albums har med andre ord vakt genklang hos læserne, og det er ganske forståeligt, for det er en næsten uimodståelig kæk fortælling, som de fleste nok vil have svært ved at stå for. Det er action, tjubang, nøgne damer og et overflødighedshorn af ondskabsfulde intriger.

Det er den slags der skaber sjov godnatlæsning, og jeg er derfor Donovan Comics dybt taknemmelige for, at de har valgt at tage arven op efter Carlsen Comics og fortsætte udgivelsen af Largo Winch på dansk.

Largo Winch 3: Opkøb er venligst stillet til rådighed af Donovan Comics.

5 stjerner
Titel: Opkøb
Originaltitel: O.P.A.
Seriens titel: Largo Winch
Seriens originaltitel: Largo Winch
Forfatter: Jean Van Hamme
Tegner: Philippe Francq
Albumlængde: 48 sider
Dansk oversættelse: Lars Rasmussen
hvid
Udkom 1992 i Belgien og udkom på dansk i 2007 på forlaget Donovan Comics.

Anmeldt i nr. 26 | 13/12/2007

Stikord: Pulp

Skriv et svar

Your email address will not be published.